" Φάμανε το βόιδι και ποστάσαμαν στη νουρά. " "

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Το τρίτο τζαμί



Το τρίτο τζαμί της Κώτσικας βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού πάνω από τη μεγάλη βρύση που σήμερα είναι απλώς μια τσιμεντένια δεξαμενή.
Ένας τεράστιος πλάτανος είναι φυτεμένος στην αυλή του η οποία κατασκευάστηκε σε ένα επικλινές έδαφος. (Η αυλή -και ο πλάτανος- στηρίζεται πάνω στα μεγάλα τόξα).
Θα πρέπει κάποτε να ήταν ένα από τα πιο όμορφα τζαμιά  ολόκληρης της Τσαμουριάς.
Ήταν σχετικά μικρό (εξυπηρετούσε μόνο το μαχαλά) αλλά η προσθήκη της αυλής με τον πλάτανο η βρύση κάτω στα πόδια του, οι καμάρες και τέλος η θέα προς την κοιλάδα πρέπει να το έκαναν μοναδικό!
Θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξαναφτιαχτεί και να γίνει "πόλος έλξης επισκεπτών".
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να μένει κρυμμένη μια τέτοια ομορφιά και να την απολαμβάνουν μόνο μερικοί 'βαρεμένοι" κι οι ασπροπάρηδες που περνάνε που και που από πάνω του...Η Κώτσικα δεν είναι μόνο για να φτιάχνουμε νταμάρια. Θα μπορούσε να αναδειχτεί και σε συνδυασμό με το γειτονικό Πλαίσιο να αναδειχτεί ως τουριστική περιοχή.
Και μη μου πείτε για Τσάμηδες και τέτοιες ιστορίες για δράκους.
Η περιοχή είναι εντός των ελληνικών συνόρων, τελεία και παύλα.
Δικό μας είναι ότι μπορούμε να κρατήσουμε, κανένας δεν θα μας το φυλάξει για λόγου μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά να καταστρέφεται, επειδή φοβόμαστε 70 χρόνια μετά, "ότι θάρθουν οι Τσάμηδες και θα μας τα πάρουν". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: